Get Adobe Flash player

Αγροτικά

Περιεχόμενα

1) Μπλόκο στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου 

Δημοσιεύθηκε στο Κόκκινο Δελτίο #, Μάιος 2009.

2) ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

3) ΩΣ ΕΔΩ! Μπλόκο στην Αντιαγροτική Πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ

Κείμενο του ΜΕΡΑ, Επιτροπές Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής.

4) ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

5) Μικρομεσαίοι αγρότες: Η Ε.Ε. ολοκληρώνει την καταστροφή 

Δημοσιεύθηκε στο Κόκκινο Δελτίο #6, Μάιος 2008.

6) Μπορεί το συνεταιριστικό κίνημα να γίνει όπλο στα χέρια της φτωχομεσαίας αγροτιάς; 

Δημοσιεύθηκε στο Κόκκινο Δελτίο #5, Νοέμβρης 2007.

7) Νέα ΚΑΠ: συνεχιζόμενη ληστεία 

Δημοσιεύθηκε στο Κόκκινο Δελτίο #4, Μάιος 2007.

 

 

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στο Κόκκινο Δελτίο #, Μάιος 2009. 

του Ανδρέα Πλουμή 

Aκόμα μια φορά η αγροτιά της χώρας βρέθηκε στα μπλόκα (Γενάρης 2009). Η ένταση και οι αγωνιστικές διαθέσεις θύμιζαν μέρες του 1996, ενώ η έκταση των μπλόκων ήταν πολύ μεγαλύτερη. Απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, από τον Έβρο και τον Προμαχώνα μέχρι την Κρήτη, η αγροτιά επέλεξε το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης της ζωής και της ύπαρξής της. Στήθηκαν μπλόκα, έγιναν διαδηλώσεις, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων. Αξιοποιήθηκαν διάφορα μέσα αγώνα.

Κύριος υποκινητής των κινητοποιήσεων ήταν η οικονομική κρίση και οι αντιαγροτικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΠΟΕ, της κυβέρνησης. Πολιτικές που αποβαίνουν σε όφελος των μεγαλοβιομήχανων και μεγαλέμπορων.

Περισσότερα...

 

ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΛΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Του Ανδρέα Πλουμή

Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού την τελευταία εικοσαετία μπορεί να συγκριθεί μόνο με την εποχή της μαζικής μετανάστευσης των δεκαετιών 1950–1960.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 οι αγρότες μειώθηκαν κατά 50%. Μόνο τα τελευταία 8 χρόνια 130.000 ήταν οι αγρότες που εγκατέλειψαν τις γεωργικές δραστηριότητες. Παρά την αύξηση της καλλιεργούμενης γης, το κατά κεφαλή εισόδημα παρέμεινε σταθερό με μια μικρή αύξηση, ενώ σε σχέση με την ΕΕ των 15 ως ποσοστό του μέσου αγροτικού εισοδήματος έπεσε από το 77,8% του κοινοτικού μέσου όρου το 1996 στο 72,8 % το 2003 (Eurostat 2004). Το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την ΕΕ επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Η γενική τάση του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής μαζί με τις πολιτικές EE και ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, που βαθαίνουν και οργανώνουν την κρίση στην αγροτική παραγωγή, οδηγούν μεγάλες μάζες αγροτών σε μια βίαιη προλεταριοποίηση.

Περισσότερα...

 

ΩΣ ΕΔΩ!

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 

Για μια ακόμα χρονιά οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα. Τα μπλόκα στήνονται ξανά σ΄ όλη τη χώρα. Η χρονιά που πέρασε, η πρώτη μετά την αναθεώρηση της ΚΑΠ και τελευταία πριν την έναρξη εφαρμογής της, άφησε πίσω της τους παραγωγούς στα όρια της καταστροφής. Η πλούσια παραγωγή έκανε ακόμα φτωχότερους τους φτωχομεσαίους αγρότες, αφού οι ¨παραπανίσιες¨, για τις αγορές του κεφαλαίου, ποσότητες δεν μπόρεσαν να καλύψουν την κατρακύλα των τιμών και ίσα-ίσα ενέτεινε τα φαινόμενα της κρίσης της ελληνικής γεωργίας. Καθημερινά οι μικρομεσαίοι παραγωγοί συνειδητοποιούν ότι, όσο εδραιώνονται τα αντι-αγροτικά μέτρα ΕΕ-ΚΑΠ-ΠΟΕ (περικοπή και αποσύνδεση από την ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής των επιδοτήσεων-ποσοστώσεις-πρόστιμα συνυπευθυνότητας κ.λπ.), που με σπουδή έσπευσαν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τόσο οι επιθέσεις των μεγαλέμπορων, των μεγαλοβιομήχανων και μεγαλοαγροτών θα εντείνονται και το μέλλον τους θα διαγράφεται ζοφερό. Ήδη τα τελευταία 8 χρόνια έχουν δει 130.000 ομοίους τους (σχεδόν το 20% των αγροτών) να εγκαταλείπουν τα χωράφια τους, τα χωριά να ερημώνουν και να αποψιλώνονται από νεολαία. Καθημερινά γίνονται μάρτυρες κατασχέσεων περιουσιών γεωργοκτηνοτρόφων και πλειστηριασμών συνεταιριστικών εργοστασίων και μονάδων από την ΑΤΕ.

Περισσότερα...

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

1. Κρίση και αναδιάρθρωση της γεωργίας - Οι αγώνες της αγροτιάς

1.1.     Εισαγωγή

Αποτελεί κοινό μυστικό η κρίση της ευρωπαϊκής και ελληνικής γεωργίας· κρίση που εκφράζεται με την κατακόρυφη πτώση των τιμών (για τους παραγωγούς) των αγροτικών προϊόντων και την ταυτόχρονη αύξηση των τιμών όλων των εισροών της γεωργίας (σπόρων, φαρμάκων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, καυσίμων), την υπερχρέωση των αγροτών, κυρίως των φτωχομεσαίων. Το χειρότερο είναι ότι, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, για τη μεγάλη πλειοψηφία των φτωχομεσαίων αγροτών δεν διαφαίνεται καμιά ελπίδα εξόδου από αυτήν την κρίση.

Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...

το νέο site...

  

 [ΑΡΧΕΙΟ: ΠΑΛΙΟ SITE]

 [ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.]

 

 

Θυμόμαστε
το σ. Χρίστο Μπίστη

 

Κυκλοφορεί το Κόκκινο Δελτίο

(τεύχος 13)

σας αρέσει η νέα μας εμφάνιση;