Get Adobe Flash player

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΕΙ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ.

Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο είναι το αποκορύφωμα της νεκροπολιτικής που φέρνει η Ε.Ε. με συμφωνίες για το μεταναστευτικό”, τις οποίες πρόθυμα εκτελεί το ελληνικό κράτος με αντιδραστικό ζήλο. Το δόγμα της «φύλαξης και ασφάλειας των συνόρων», το οποίο  αποτελεί θεσμοθετημένο «καθεστώς εξαίρεσης» για την Ε.Ε., έχει ακριβώς αυτές τις άμεσες συνέπειες: χιλιάδες πτώματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, χιλιάδες έγκλειστους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, χιλιάδες ανθρώπους να τιμωρούνται καθημερινά με τον πιο βίαιο τρόπο επειδή τόλμησαν να πατήσουν το πόδι τους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί αδρά με ευρωπαϊκά κονδύλια, και συμμετέχει με εξοπλισμούς και τη λειτουργία της Frontex, η οποία παρακολουθεί, συντονίζει και συμβάλει στην απρόσκοπτη προώθηση της αντιμεταναστευτικής και αντιπροσφυγικής πολιτικής της αποτροπής στα ευρωπαϊκά σύνορα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ περηφανεύεται για το χτίσιμο του φράχτη στον Έβρο με αποκλειστικά εθνικά κονδύλια, πανηγυρίζει για τον έλεγχο των ροών και το «νοικοκύρεμα» του προσφυγικού, αποκρύπτει τα μέσα και το κόστος για αυτή την εγκληματική πολιτική.

 

Ε.Ε. και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις ανεξαιρέτως είναι υπόλογες για το έγκλημα που ονομάζουν «μεταναστευτική πολιτική». Άλλοτε με ξεκάθαρη ρατσιστική ρητορική περί «λαθροεισβολών» εκ Τουρκίας και άλλοτε, μετά τα  ναυάγια, με υποκριτικά ανθρωπιστικά προσχήματα. Για να δικαιολογήσουν τις αγορές εξοπλιστικών και να διαμορφώσουν έναν εξωτερικό εχθρό που θα ενώσει το εσωτερικό της χώρας εναντίον του, κάνουν λόγο για φύλαξη από την παράνομη μετανάστευση, την τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο και τη διακίνηση ανθρώπων, ταυτίζοντας τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες με όλα τα παραπάνω. Στρώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έδαφος στον εθνικισμό και τα ακροδεξιά μορφώματα την ίδια στιγμή που ποινικοποιούν κάθε μορφή αλληλεγγύης και την ταυτίζουν με σκοτεινά δίκτυα διακίνησης. Αποκρύπτουν για άλλη μια φορά ότι άνθρωποι εξαναγκάζονται σε φυγή από κατεστραμμένες χώρες λόγω πολεμικών συρράξεων και οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης που η ίδια η Δύση δημιούργησε με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις παντός τύπου.  

Βέβαια στον καπιταλισμό δεν υπάρχουν αδιέξοδα και η «φύλαξη των συνόρων» γίνεται άκρως επιλεκτικά: πολύ διαφορετική είναι η αντιμετώπιση για τους πολίτες τρίτων χωρών που μπορούν να εξασφαλίσουν golden visa ή απέναντι στη «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, τον τουρισμό. Όπως επιλεκτική είναι και η θέση της Ελλάδας και της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, που άλλες φορές θεωρείται ότι εργαλειοποιεί και κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες, αλλά θεσμικά είναι αναγνωρισμένη ως ασφαλής τρίτη χώρα που χρηματοδοτείται γενναιόδωρα για να κρατάει τους προσφυγικούς πληθυσμούς (Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας).

Χρειάζεται εδώ και τώρα κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που θα φέρνει στο προσκήνιο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε Μ. Ανατολή, Κεντρική Ασία και Αφρική. Χρειάζεται εδώ και τώρα να βάλουμε όλες τις δυνάμεις μας για την κατάργηση της συνοριακής κατάστασης εξαίρεσης που φέρνει pushbacks, εγκλεισμούς και εκατόμβες νεκρών.

- Ανοιχτά σύνορα σε όλη την Ευρώπη για την προσφυγιά!

- Κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας και κάθε αντιμεταναστευτικού συμφώνου που προβάλλει την "ασφάλεια" των συνόρων από τους πρόσφυγες.

- Να σταματήσει εδώ και τώρα η πολιτική των αιματοβαμμένων αποτροπών σε Αιγαίο και Έβρο. Όχι άλλα push-backs, όχι άλλα ναυάγια στο όνομα της ασφάλειας.

- Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες στις πόλεις και στις γειτονιές μας. Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (ΚΥΤ, ΚΕΔ).

- Άσυλο και ίσα δικαιώματα σε εργασία, υγεία, εκπαίδευση. Παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων σε όλους τους πρόσφυγες που θέλουν να μεταβούν σε άλλες χώρες.

- Διεθνιστική αλληλεγγύη - Κοινοί αγώνες ενάντια στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές - Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ  - Καμία εμπλοκή της Ελλάδας και καμία διευκόλυνση σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.


Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν αντιρατσιστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα: 

Αθήνα: Προπύλαια, 7.00 μ.μ. διαδήλωση προς τα γραφεία της ΕΕ

Πάτρα: Πλατεία Γεωργίου, 7.00 μ.μ.

Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 6.00 μ.μ.

Καλαμάτα: Συντριβάνι-Αριστομένους, 8.00 μ.μ.

Καρδίτσα: 6.30 μ.μ. κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη: 7.00 μ.μ. πλατεία Σαπφούς

το νέο site...

  

 [ΑΡΧΕΙΟ: ΠΑΛΙΟ SITE]

 [ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.]

 

 

Θυμόμαστε
το σ. Χρίστο Μπίστη

 

Κυκλοφορεί το Κόκκινο Δελτίο

(τεύχος 13)

σας αρέσει η νέα μας εμφάνιση;